Van bermgras naar VoorBIJ papier
VoorBIJ papier bestaat voor 65% uit gerecycled materiaal dat is samengesteld uit bermgras van ecologisch beheerder bermen uit het Bijenlandschap Groene Hart, gerecycled papier en houtpulp. Een duurzaam product dat is ontstaan uit de samenwerking tussen Herrejan Veenema en Wouter Beukeboom.
Wouter heeft een boerenbedrijf in Hazerswoude, Herrejan een drukkerij in Alphen aan den Rijn. Wouter vertelt hoe de samenwerking ontstond.
‘In 2009 bouwden we een nieuwe, modernere stal met meer ruimte voor de koeien. Vanaf dat moment kwam er ruimte vrij in de oude stal en zocht ik naar een nieuwe bestemming. Via de gemeente Alphen aan den Rijn, in contact kwam met Herrejan. Hij was voor zijn nieuwe bedrijf Waardewenders op zoek naar ruimte voor het drogen, opslaan en verwerken van het gemaaide gras. De stal zou, na verbouwing, hier prima voor geschikt zijn en zo zijn we gaan samenwerken en kreeg de stal een nieuwe functie.’
Productie verduurzamen
Ook het productieproces wordt duurzaam. Wouter is in afwachting van een aansluiting op het elektriciteitsnet zodat de benodigde energie die Waardewenders nodig heeft, kan leveren met de aanwezige zonnepanelen.
‘Met ecologische beheer houden we rekening met dieren en planten in hun eigen omgeving.’
Afval waarde geven
Herrejan legt uit hoe hij op het idee komt om gras voor papier te gebruiken. ‘Ik ben altijd aan het kijken hoe ik datgene wat geen waarde meer heeft kan ‘verwaarden’. Gemaaid bermgras is een organisch restproduct en wordt vaak gecomposteerd waarbij CO2 vrijkomt. Het maaisel is ook ongeschikt als veevoer. Al het bermmaaisel wordt verwerkt tot grondstof voor papier, waardoor de CO2 blijft opgeslagen.’
Rozenpapier en koffieplacemats
Maar het stopt niet bij bermgras. Herrejan werkt ook samen met relaties om uitgebloeide of doorgedraaide bloemen te verwerken tot grondstof voor bloemenpapier en cacao-schillen als grondstof voor cacaopapier. In de circulaire economie ontstaan allerlei nieuwe ideeën waarin ‘waardeloze’ resten, nieuwe grondstoffen vervangen. En dat is dubbele winst. ‘Voor mij is het verhaal rond als een restauranteigenaar zijn koffiedrab inlevert en hiervoor placemats, waarin de koffie is verwerkt terugkrijgt. Dat is voor mij de ultieme circulaire economie’ zegt Herrejan tot slot.
In 3 stappen van gras naar grondstof voor papier:
- Het bermgras wordt verhakseld en in de zon gedroogd
- Het gedroogde gras wordt verder vermalen tot een meelachtig poeder
- Het poeder wordt geperst tot korrels waarna het als grondstof naar de papierfabrikant gaat
Beter voor biodiversiteit
Het is ook beter voor de biodiversiteit. Groene Cirkel Bijenlandschap zorgt met de bloemrijke bermen voor een bij-vriendelijke omgeving. Dit werkt, want na drie jaar is het aantal bijensoorten in de regio met 34% toegenomen.
Voordelen voorBIJ papier
- Lokaal geproduceerd
- Gerecyclede papiervezels
- Bespaart CO2
- Biodiversiteit