Hout stoken? Denk aan uw buren
Een knapperend houtvuur. Veel mensen vinden dit gezellig. Naast gezelligheid geeft het ook warmte. Het stoken van hout heeft echter ook invloed op de luchtkwaliteit. Houd daarom rekening met anderen als u wilt gaan stoken. Dit kunt u doen door de stooktips hieronder te volgen.
Wat gebeurt er als ik hout stook?
Het stoken van hout in een open haard, houtkachel of houtkorf heeft negatieve invloed op de lucht in en buiten uw huis. Dit komt omdat er schadelijke stoffen vrijkomen. Vooral kinderen, ouderen en mensen die al gezondheidsklachten hebben kunnen hier last van hebben.
Stooktips voor houtkachel en open haard
- 1. Stook alleen droog hout
- Vochtig hout brandt niet goed en geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout minstens twee jaar. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat.
- 2. Stook geen geverfd of geïmpregneerd hout
- Bij verbranding komen zware metalen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden.
- 3. Laat de open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer
- Op deze dagen blijft de rook hangen en heb je rondom het huis veel luchtvervuiling en rook- en geuroverlast. Stook geen hout als het RIVM een stookalert afgeeft (Stookalert | RIVM).
- 4. Laat uw schoorsteen één keer per jaar vegen
- Door een schone schoorsteen kan de rook goed naar buiten. Dat is ook veiliger: u heeft minder kans op een schoorsteenbrand.
- 5. Zorg voor volledige luchttoevoer
- Hout verbrandt beter als er voldoende zuurstof is. Daardoor ontstaan er minder schadelijke stoffen.
- 6. Houd ventilatieroosters in huis tijdens het stoken open
- Vooral bij oudere kachels is het belangrijk dat het vuur lucht kan aantrekken, zodat de rook via de schoorsteen wordt afgevoerd.
- 7. Controleer regelmatig of u goed stookt
- Een goed vuur heeft gele en gelijkmatige vlammen en bijna geen rookontwikkeling. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is. Zorg dan voor meer luchtaanvoer.
- 8. Zorg voor een kachel die niet te groot is voor uw huis
- Bij een te grote kachel wordt het al snel te warm tijdens het stoken. Dan wordt het vuur vaak gesmoord. Hierdoor komen er meer schadelijke stoffen vrij.
- 9. Laat het rookkanaal en de schoorsteen goed afstemmen op de haard
- Door een te kort rookkanaal of een regenkap op het rookkanaal kan de rook zich niet goed verspreiden. Hierdoor ontstaan rondom het huis luchtvervuiling en rook- en geuroverlast.