Martijn gaat GOED! Wat doe jij?
Een jaar of tien geleden, toen Martijn en zijn vrouw hun huis kochten, is er flink verbouwd en moest ook de meterkast met de gasaansluiting worden verplaatst. De hele zomer hadden ze geen gas en dus geen werkende cv-ketel. Wel lieten ze gelijk een zonneboiler plaatsen die ze gebruikten voor het verwarmen van water. ‘De hele zomer hebben we gedoucht onder warm water van de zonneboiler, dus zonder gebruik te maken van gas en dat zette ons tot denken. Dat dat dus kan! In de zomer heb je eigenlijk helemaal geen gas nodig,’ begint Martijn ons gesprek enthousiast.
Elektrische fiets: duurzaam, financieel aantrekkelijk en in beweging
Martijn is zelfstandig ondernemer en werkt tegenwoordig veel vanuit huis. ‘Doordat ik nu nog maar weinig woon-werkverkeer heb, besloten we één auto weg te doen en de zuinige auto van mijn vrouw te behouden. In de plaats hiervoor heb ik een elektrische fiets aangeschaft. Duurzaam, verantwoord, financieel aantrekkelijk en ik ben lekker buiten en in beweging!’
Het wordt een sport: alles zo duurzaam mogelijk
Martijn werkt in de woningbouwontwikkeling, volgt duurzame ontwikkelingen op de voet en probeert bedrijven tijdens bouwprojecten te adviseren hoe het project zo duurzaam mogelijk te realiseren. ‘Als je ermee aan de gang gaat, wordt het steeds meer een sport om het zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen,’ zegt Martijn. ‘Als je de ketel vervangt is het logisch dat je de beste neemt en dat geldt ook als je het dak vernieuwt.’ Martijn is een echte motivator. ‘Ik probeer mensen te betrekken en te motiveren GOED aan de slag te gaan. Toen we ons dak moesten vernieuwen, ben ik langs alle huizen in ons rijtje gegaan om de buren mee te krijgen dit gezamenlijk op te pakken. We hebben een plat dak en hebben gekozen voor witte dakbedekking met een goede isolatielaag met een levensduur van 45 jaar. De witte daken hebben een warmtewerende werking in de zomer waardoor ook het zomercomfort veel beter is geworden. Doordat we met elkaar konden inkopen en samen het werk konden laten uitvoeren, bespaarden we veel geld. In 2019 hebben we ook nog eens 15 zonnepanelen laten plaatsen waardoor we qua elektra nu ruimschoots nul-op-de-meter zijn geworden. Zo besparen we continu geld doordat de maandlasten flink minder zijn geworden.
’Martijn is enthousiast, maar dat heeft soms ook een andere kant. ‘Ik loop vaak tegen muren aan, wil soms te veel en te snel. Ook krijg ik vaak de vraag wat voor zin het heeft omdat er zoveel grotere landen zijn die niks doen. Maar als wij al niet de eerste stap zetten, als rijk en welvarend landje, wie doet het dan wel? Dan doet de rest het zeker niet,’ betoogt Martijn.
Van F naar Energielabel A
Samen met zijn vrouw heeft Martijn alle mogelijke duurzame maatregelen in zijn woning uitgevoerd, het meeste al in 2009 toen ze er kwamen wonen. Nieuwe kozijnen met HR++ glas, spouw- en vloerisolatie, een volledig nieuw laagtemperatuur CV-systeem met HR-ketel en een zonneboiler. ‘Voor verschillende werkzaamheden hebben we gebruik gemaakt van de duurzaamheidssubsidie van de omgevingsdienst West-Holland, waarvoor veel dank!’ zegt Martijn. ’Toen we de woning kochten had de woning energielabel F. Na de eerste verbouwing is dit naar D gegaan en na het dakwerk was dit label B. Met de 15 zonnepanelen is het uiteindelijk energielabel A geworden.’
Sociale duurzaamheid
Maar voor Martijn houdt duurzaamheid niet op bij energiebesparende maatregelen. Per 1 september 2019 is Martijn sociaal ondernemer geworden. ‘Ik ben -vooralsnog parttime en vrijwillig- actief als procesbegeleider voor mensen met een huisvestingsvraagstuk. Met name gericht op starters en senioren.’ Martijn meldde zich als vrijwilliger aan bij Zoeterwoude Voor elkaar en trad toe tot de Werkgroep Wonen en Woonomgeving.
‘Met mijn kennis en werkervaring als timmerman, aannemer, technisch vastgoedmanager en woningontwikkelaar wil ik graag samen met particulieren een oplossing zoeken voor hun (toekomstig) huisvesting- en zorgvraagstuk. Dit kan bijvoorbeeld door het aanpassen van de bestaande woning zodat er een appartement op de begane grond ontstaat. Zo kunnen ouderen langer in hun woning blijven wonen. Door de woning slim in te delen kan er een mantelzorgwoning of kostgangerswoning op de verdieping worden gerealiseerd. Op deze manier wordt op vele fronten voordelen behaald:
- Meer comfort door woningaanpassingen “Toekomstbestendig wonen”
- Inspelen op toekomstige Zorg en Mantelzorg
- Financieel (Door de huurinkomsten van de kostganger(s))
- Sociaal (meer sociaal evenwicht, senior kan taken vervullen voor de kostganger(s) en andersom, denk aan samen eten, kinderopvang, tuinonderhoud, boodschappen doen)
- Woningmarkt (er komen meer betaalbare woningen voor starters en senioren beschikbaar doordat woningen veel beter worden benut)
- Duurzaamheid (leegstaande kamers worden beter benut maar ook tijdens een verbouwing kunnen direct duurzame en energiebesparende maatregelen worden toegepast). Ook denk ik aan zaken zoals auto- en fietsdelen.
Toekomstbestendig oud worden
Zijn eerste vrijwillige klus was dicht bij huis vertelt Martijn. ‘Mijn buurman is op leeftijd en kon vanwege zijn fysiek een tijdje niet thuis wonen. Ik heb hem toen geholpen zijn woning geschikt en toekomstbestendig te maken door volledig op de begane grond te wonen. Zo kon hij terug naar huis en hier voorlopig blijven wonen. Ik denk graag mee met mensen zodat ze veel langer thuis kunnen blijven wonen. Duurzaam ouder worden noem ik dat. Of nog beter, toekomstbestendig oud worden. Maar het probleem is dat iedereen graag oud wil worden maar dat niemand oud wil zijn. De mensen uit de doelgroep willen nog niet echt. Vooral omdat de noodzaak er nog niet is. Ik ben nu op zoek naar een manier om mensen te overtuigen nu al te investeren en niet te wachten tot het nodig is. Want dan kan het vaak te laat te zijn.’
Martijns tip:
‘Kijk eens goed om je heen, onderzoek de mogelijkheden en laat je adviseren door mensen die de stap al hebben gezet. Maar vooral: Wacht niet af, kom zelf in actie en geef het goede voorbeeld! Doe dit niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving en voor de generaties na ons.’