Rijndijk Aardgasvrij 2030
De gemeente is samen met bewoners en bedrijven aan het bepalen hoe de wijk in de toekomst het beste duurzaam kan worden verwarmd. Dit is een belangrijke keuze die we zorgvuldig nemen op basis van goede informatie. Om tot een keuze te komen is de afgelopen periode een aantal belangrijke stappen gezet.
Verwarmen van Rijndijk met warmtepomp, warmtenet of waterstof
De inwoners van Rijndijk hebben laten weten hoe ze in de toekomst hun woning willen verwarmen zonder aardgas. Aardgasvrij verwarmen kan in Rijndijk op verschillende manier: met een warmtepomp, met een warmtenet of met waterstof. Dat er verschillende opties zijn is prettig, maar er moet wel een keuze gemaakt worden. Deze keuze maakt de gemeente niet alleen. Dat doen we in Zoeterwoude graag samen met bewoners en bedrijven. Jullie hebben massaal jullie voorkeur doorgegeven! Dat kon via het digitale woningdossier of met het stembiljet.
Warmtenet is favoriet
Bewoners en bedrijven hebben invloed gehad op de uiteindelijke keuze door hun voorkeur aan te geven. De meeste mensen kiezen voor een warmtenet (41%). De tweede plek is voor waterstof (37%).
Deze voorkeur leggen we ter advies voor aan de gemeenteraad. Vervolgens legt de gemeenteraad de definitieve keuze vast in een beleidsdocument (de Transitievisie Warmte) en werkt deze verder uit in een uitvoeringplan voor de wijk.
Wijkoplossing of zelf aan de slag?
- Een warmtenet en waterstof zijn wijkoplossingen. Een wijkoplossing is een gezamenlijk systeem. Net als het huidige aardgasnetwerk, dat kun je niet zelf aanleggen.
- De aanleg gebeurt door een professioneel bedrijf. In de woning hoef je vaak alleen de cv-ketel te vervangen.
- Helaas is niet voor iedere wijk een gezamenlijke warmtevoorziening mogelijk. Er moet namelijk wel een warmtebron aanwezig zijn.
- Je kunt ook zelf een warmtesysteem aanleggen. De meest gangbare manier om dat te doen is met een warmtepomp. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om te verwarmen.
Starten met isoleren via het Nationale Isolatie Programma
Het schrijven van een beleidsstuk of een uitvoeringsplan voor de wijk gebeurt achter de schermen. Daar zie je als bewoner weinig van. Dat betekent niet dat we stilzitten. Om de wijk zo goed mogelijk voor te bereiden op de aardgasvrije toekomst, gaan we in 2024 van start met het isoleren van zoveel mogelijk woningen. Daarvoor doen we mee met het Nationale Isolatie Programma.
Wat kun je zelf al doen?
- Isoleren
Ben je eigenaar van een grondgebonden woning (een woning die rechtstreeks toegankelijk is op straatniveau) met een (voorspeld) energielabel D-G en WOZ onder de 447.000 euro? Dan kun je een bijdrage aanvragen via het Nationale Isolatie Programma. Val je buiten deze voorwaarden? Dan is er nog een collectieve inkoopactie. Aanmelden kan via de website winstuitjewoning.nl. Aanmelden voor beide acties kan tot 12 mei 2024. - Zonnepanelen
Je kunt zelf stroom opwekken en kosten besparen. Lees hier meer over in het artikel ‘Zonnepanelen: bespaar kosten én help het milieu‘. Zonnepanelen kun je ook collectief inkopen van Winst uit je woning. - Koken op inductie
Om aardgasvrij te worden, is koken op inductie noodzakelijk. Ook kun je gebruikmaken van eigen opgewekte stroom. In het artikel ‘Ontdek inductiekoken: efficiënt en milieubewust‘ lees je meer over de mogelijkheden.
Lees ook veelgestelde vragen Rijndijk aardgasvrij 2030.